Žďár motivuje k lepšímu třídění bioodpadu

2024/12/04

Naše město si zakládá na moderním a odpovědném nakládání s odpady. V docházkové vzdálenosti od většiny obydlí najdeme tříděné kontejnery, v obci jsou rozmístěny i nádoby na elektroodpad. Materiál se pravidelně vyváží, vytříděné odpady se recyklují a slouží jako cenné druhotné suroviny.

Velkou výzvou je třídění biodpadu. Na podzim je to zvlášť aktuální otázka: lidé likvidují spadané listí, staré větve, suchou trávu. To doplňuje celoroční klasika, tedy zbytky ovoce a zeleniny, uvadlé květiny, čajové sáčky, kávová sedlina a další. Tento odpad podle odhadů města tvoří až třetinu objemu popelnic, což má dva negativní aspekty: materiál nepříjemně zavání a také není možné ho dále využít. Biodpad se přitom při správném zpracování může vrátit do přírody: dokážeme ho využít při správě městské zeleně, anebo dokonce jako cenné hnojivo.

Město proto třídění biodopadu podporuje a snaží se k němu motivovat větší distribucí speciálních kontejnerů. Ty jsou speciálně navrženy pro tento druh odpadu, aby se v něm materiál pokud možno nekazil a nezapáchal.

Město vybírá tisíce tun odpadu ročně

První kontejnery na bioodpad rozmístil Žďár v roce 2010, kdy vysbíral necelých 130 tun biologicky rozložitelných odpadů, v roce 2023 už to bylo 2 253 tun. K více než 1 500 nádobám na biodopad přibylo i několik velkokapacitních kontejnerů na větší materiál – například na osekané větve a celé trsy trav i s drny. Město vytipovalo 10 lokalit, většinou v místech, kde má větší množství lidí zahrádky. Technické služby kontejnery na stanovištích střídají dle logiky lichého a sudého týdne.

Zásadní pro efektivní třídění a návrat materiálu zpátky do přírody je odpovědný přístup vás, obyvatel. Prosíme, abyste bedlivě sledovali pokyny a nedávali do velkokapacitních kontejnerů a „hnědých popelnic“ nic, co tam nepatří. Je nutné se vyhnout zejména sklu a plastu (Pokud biodpad skladujete v plastovém sáčku, rozhodně ho nevyhazujte i s odpadem. Do popelnice ho vysypejte.), ale například i zbytkům masa, mléčným výrobkům či prošlému, ba dokonce zkaženému jídlu.